¨

Aissa

Lisätty:helmi 11, 2014

Synt 10/2013
Narttu
Suomessa
Toukokuu 2019: Aissa etsii uutta kotia itsestään riippumattomista syistä.

Aissa on 5 ja puoli vuotias leikattu tyttökoira jonka säkäkorkeus on n. 50cm, ja joka painaa reilu 16 kiloa.

Aissalla on ollut lähihistoriassa myös pieni hoitopaikkaan liittyvä laiminlyöntikokemus, mutta se ei onneksi vaikuttanut Aissan luonteeseen, ainoastaan tämän ahneuteen ruuan suhteen. Nappaa siis esim. kissojen ruokia jos meidän silmä välttää. Hieman samankaltaisesti siis käyttäytyy ruuan suhteen kuin käyttäytyi pentuna. Eli jokaiseen mahdollisuuteen saada ruokaa ilman lupaakin on tartuttava.

Aissa on ihmisrakas ja lempeä koira joka kärsii peloista ja eroahdistuksesta. Ne ilmenevät murisemisena ja haukkuna lenkeillä, ja sisällä jos kuuluu outoja ääniä. Yksin jäädessään Aissa haukkuu ja ulvoo niin kauan että palaamme, eikä olekaan nyt jäänyt sitten vuosiin yksin. Olemme kokeilleet monia asioita, ja vasta lähiaikoina tajunneet kuinka suuresti meidän oma olemisemme on ollut vaikuttavana tekijänä Aissan oireilussa. Tai lähinnä minun, Aissan toisen holhoojan. Sairastuin paniikkihäiriöön Aissan ollessa vielä ihan pentu, ja Aissa oppi sen vuoksi ahdistumaan aina minun lähtiessä ulos kotoa, koska peilasi minun ahdinkoani. Valahdin sitten hieman elämän syrjästä ja olin Aissan kanssa kotosalla lähes täysin muutaman vuoden ajan, jonka jälkeen hankin ajokortin ja elämänpiirimme laajeni. Aissa on aina osannut odottaa autossa erinomaisen hyvin, paitsi jos saatavilla on mitä vain syötävää, koska silloin Aissa ei epäröi kaivaa itsellensä matkaevästä. Mutta rauhallisena ja lepäillen matkustaa autossa lyhyet ja pitkätkin matkat. Julkiset ajoneuvot hermostuttavat kuten isot tiet ja skeittaajat, mutta eivät mitenkään loputtoman paljon, ja uskon että suurimmaksi osin vain harjoituksen puutteesta johtuen. Uudet koirat ja ihmiset arveluttavat ja saavat Aissan jännittämään, mutta yleensä enempi jos minä olen paikalla. Mieheni kanssa uusien ihmisten tai eläinten kohtaamisessa ei ole samoja ongelmia koska mieheni on itsevarma ja turvallinen ja saa Aissalle varman olon.

Aissa on siis vahvasti laumaeläin ja käyttäytyy paljolti käsittelevän ihmisen antaman mallin mukaan, tai esim. haukkuherkkien koirien aloitteesta haukkuen. Tyttö omaa myös paimentamistarpeen joka näyttäytyy meidän kissojen ja uusien lasten kohdalla. Emme ole koskaan päässeet totuttamaan Aissaa pieniin lapsiin, jonka vuoksi ne muutamat kerrat kun Aissa on taaperoita kohdannut, on tämä yrittänyt näykkästä niitä paimentaakseen, samalla tavalla kuin tämä tekee meidän kissoille jos torumme niitä. Aissa on siis aina mukana auttamassa meitä jos kiellämme kissojamme, ja paimentaa ne pahanteosta pois. Lenkeillä olisi myös päästävä jahtaamaan oravia jalintuja, ja se onkin mahdollisesti piirre vinttikoiran perimästä, josta merkkinä on myös Aissan vartalomalli. Iso rintakehä ja kapea lantio. Tyttö on myös todella nopea juoksemaan vapaana ollessaan ja nauttii siitä suuresti.

On myös nopea oppimaan uusia temppuja ja motivoituu kaikenlaisista makupaloista suunnattomasti.

Rakastaa ja kiintyy vahvasti läheisiin ihmisiinsä ja on aina päässyt kohtaamaan useita ihmisiä suuren lähipiirimme ansiosta. On myös elämässään seurannut mieheni sisarusten kasvua 7-12 vuotiaista eteenpäin, eikä ole näitä koskaan koittanut paimentaa, vahtinut kuitenkin heidän ystäviään ja muutamaan otteeseen näykkässyt riehumistilanteissa näitä pienesti, aina varoittanut murinalla eikä iho ole tilanteissa onneksi myöskään rikkoontunut. En näe sopivana Aissalle elää ylivilkkaiden lasten kanssa, tai ilman totuttelua muidenkaan. Sopivan ikäinen ja koiraosaava lapsi voi toki hyvinkin sopia Aissan elämään. Voisin kuvitella että Aissa nauttisi arjen jakamisesta toisen koiran/toisten koirien kanssa, ja voisi saada siitä kaipaamaansa vahvistusta, riippuen toki toisen koiran luonteesta. Aissa tarvitsee myös ehdottomasti osaavan omistajan joka haluaa sitoutua koulutukseen ja Aissan aktivointiin, ja on valmis työstämään Aissan ongelmia huomioiden sen että kodinvaihtajana tämä varmasti tulee tarvitsemaan ekstra huolenpitoa ja kotouttamista.

Aissa on koira joka tulee jättämään syvän ikävän jälkeensä, ja joka ansaitsee hyvän loppuelämän, jota me vain emme pysty tälle tarjoamaan.

Aissa on älykäs ja nopea oppimaan, ja ehdottomasti motivoituu herkuilla tekemään temppuja ja lenkillä käyttäytymään hienosti. Aissa on sielukas ja hieman diivamainen, ja saattaa öristä valittaen jos hänen kauneusuniaan häiritsee esim. Keskustelemalla samassa huoneessa neidin nukkumaanmenon jälkeen. Ehdottomasti luonteikas koira, herkkä, sekä sitkeä. Meidän silmissä hienoin kaikista koirista.

Ota yhteyttä MarjoonLuovutussopimus

Tarhakertomus 02/2014

Aissa oli äitinsä Danyan ainoa eloonjäänyt pienokainen. Kun näin sen ensimmäisen kerran kunnallisen tappotarhan likaisessa häkissä, pentuja oli vielä kaksi, seuraavana päivänä oli jäljellä enää Aissa ja kylmissään värjöttelevä laiha ja arka äitikoira. Aissan toisesta etutassusta puuttui varvas ja pennun koko olemus oli niin sydäntä raastava, että kirjoitin siitä seuraavan tarinan istuessani lentokoneessa matkalla kotiin:

“Lemmikki Forget-Me-Not

Tätä pentua en unohda koskaan. Se oli luurangon laiha ja sillä oli yksi varvas irti. Sen äiti oli lopen uupunut, eikä poistunut eristetystä kopista, jonka sille rakensimme. Pentu juoksenteli häkissä sontakasojen joukossa. Kasoista törrötti matoja.
Pentu yritti elää pennun elämää, leikki: millä? ja minut nähdessään se istui ja alkoi heiluttaa ohutta häntäänsä.
Me emme ainakaan vielä saaneet sitä ja sen äitiä ulos kuolemantarhalta, ne oli muka varattu muualle.
Tämä pentu tulee antamaan kasvot elämäni jokaiselle päivälle tästä lähtien.”

Muutaman päivän kuluttua sain kuulla, että Magdan oli onnistunut pelastaa sekä pentu että sen äiti. Pentu tarvitsi erityishoitoa, se oli niin laiha ja yskäinen. Se pääsi Magdan kodin lämpöön ja on siellä saanut hoitoa ja voimistunut ihan normaaliksi riiviö pennuksi. Aissa osaa villien leikkien lisäksi myös rakastaa todella suurella sydämellä.
Aissalla oli jo koti sovittuna, mutta peruuntui viime metreillä. Tyttö on tulossa Suomeen pian ja etsimme sille erittäin sitoutunutta, hyvää ja hellää koko elämän kotia.
Aissasta tulee arviolta n. 50 cm korkea ja 20 kg painava. Se on tottunut toisiin koiriin ja elänyt koko toipumisaikansa kissojen seurassa, joten varmasti tulee toimeen niiden kanssa myös.

Aissa tuli kotihoitoon Suomeen 17.2.2014.

Aissa sai oman kodin maaliskuussa 2014.

Uuden kodin etsinnästä vastaa Marjo, olettehan häneen yhteydessä!

Ota yhteyttä MarjoonLuovutussopimus